Θεραπευτικές Επιλογές

Εξωσωματική Γονιμοποίηση – IVF

Η Εξωσωματική Γονιμοποίηση, που στην κυριολεξία σημαίνει γονιμοποίηση των ωαρίων εκτός του σώματος, δηλ. στο εργαστήριο, είναι η μέθοδος που από το 1978 βοήθησε χιλιάδες ζευγάρια ανά τον κόσμο να τεκνοποιήσουν.

Η μέθοδος της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης καθώς και οι συναφείς τεχνικές υποβοηθούμενης σύλληψης ενδείκνυνται για την παράκαμψη εμποδίων που οφείλονται στους κάτωθι κυρίως παράγοντες και εφόσον κάθε άλλη συμβατική θεραπευτική μέθοδος αποδειχθεί αναποτελεσματική.

Βλάβη των Σαλπίγγων

Ιδιοπαθής ή Ανεξήγητη Υπογονιμότητα

Ανδρική Υπογονιμότητα

Ενδομητρίωση

Ορμονικές Διαταραχές

Προχωρημένη Ηλικία

Προεμφυτευτική Διάγνωση

    Κατά τη διάρκεια ενός θεραπευτικού κύκλου Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, χορηγείται στην γυναίκα ειδική φαρμακευτική αγωγή με στόχο τη διέγερση των ωοθηκών της και την ανάπτυξη περισσοτέρων του ενός ωοθυλακίων (μικρές κύστεις που περιέχουν ωάρια) που φυσιολογικά θα ωρίμαζε στη διάρκεια ενός φυσικού κύκλου.

    Η ανάπτυξη των ωοθυλακίων παρακολουθείται με υπερηχογραφικό έλεγχο. Όταν τα ωοθυλάκια φθάσουν σε ικανοποιητικό μέγεθος χορηγείται στην γυναίκα ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη (b-hCG), η οποία συμβάλλει στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης των ωοθυλακίων.
    Μετά την πάροδο 35-36 ωρών περίπου γίνεται η συλλογή των ωαρίων με τη βοήθεια υπερηχογραφικού μηχανήματος και με ελαφρά αναισθησία παρουσία αναισθησιολόγου.

    Τα ωάρια επωάζονται σε ειδικό κλίβανο για 4-6 ώρες και στη συνέχεια προστίθεται επεξεργασμένο σπέρμα προκειμένου να επιτευχθεί η γονιμοποίηση.

    Η γονιμοποίηση των ωαρίων διαπιστώνεται τις πρώτες 12-18 ώρες, ενώ τις επόμενες ημέρες παρακολουθείται η εξέλιξή τους ώστε να προγραμματισθεί η εμβρυομεταφορά, διαδικασία εύκολη και ανώδυνη για την οποία δεν απαιτείται αναισθησία.

    Το Τμήμα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Κέντρου μας εμφανίζει υψηλά ποσοστά εγκυμοσύνης καθιστώντας το ένα από τα πιο αξιόπιστα στην Ελλάδα.

    Ο μεγαλύτερος φόβος των γυναικών που πρέπει να κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση είναι το αν τα φάρμακα που θα χρειαστεί να πάρουν συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο. 

    Μια από της μεγαλύτερες μελέτες στην Ευρώπη και μοναδική στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε πρόσφατα στο Γυναικολογικό Κέντρο Αναπαραγωγής & Γενετικής με επικεφαλής τον κύριο. Καπετανάκη και παρουσιάστηκε στο 1ο συνέδριο εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Ιδιαιτερότητα αυτής της εργασίας που την καθιστά μεταξύ των πιο σημαντικών εργασιών παγκόσμιος είναι ο μεγάλος αριθμός κύκλων (26000) και η πολύ μεγάλη διάρκεια παρακολούθησης (άνω των 20 ετών) από την ολοκλήρωση της τελευταίας προσπάθειας.

    Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά ανάμεσα στις πιθανότητες να εμφανίσει μια γυναίκα καρκίνο μαστού ή των ωοθηκών με βάση την χορήγηση ή όχι φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης.

    Τα αποτελέσματα της εργασίας μας βρίσκουν σύμφωνους με παρόμοιες εργασίες που έχουν δημοσιευτεί στις ΗΠΑ και στην Σουηδία. Συμπερασματικά οι παγκόσμιες ιατρικές έρευνες μέχρι σήμερα είναι καθησυχαστικές αρκεί να γίνεται ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος πριν από την έναρξη οποιαδήποτε θεραπείας.

    Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

    Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία και το μήνυμά σας. Η ομάδα των ιατρών μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

    Ρωτήστε μας!

    Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;