eng
ελ

Διάγνωση Ανδρικής Υπογονιμότητας

Η διερεύνηση της αναπαραγωγικής ικανότητας του άνδρα βασίζεται στα ακόλουθα :

Λήψη ιστορικού – Ανδρολογική εξέταση

Το λεπτομερές ιστορικό και η ανδρολογική εξέταση του ασθενούς είναι η βάση για τη διερεύνηση και την ανεύρεση των αιτίων της ανδρικής υπογονιμότητας.

Το οικογενειακό ιστορικό παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τα κληρονομικά νοσήματα.

Η διάρκεια της περιόδου ελεύθερης (χωρίς αντισύλληψη) σεξουαλικής επαφής καθώς και οι εγκυμοσύνες που τυχόν προέκυψαν στο παρελθόν λαμβάνονται υπόψη.

Κλινικές πληροφορίες σχετικά με παθήσεις του ουροποιογεννητικού συστήματος, νοσήματα της παιδικής ηλικίας καθώς και οι συνθήκες ζωής πρέπει να καταγράφονται.

Οι συνθήκες εργασίας παρέχουν πληροφορίες για τυχόν επαγγελματικά νοσήματα, δεδομένου ότι ορισμένες δραστηριότητες ενδέχεται να ευθύνονται για την μείωση της λειτουργίας των όρχεων. Η επαγγελματική έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (θερμαστές, πυροσβέστες, οδηγοί φορτηγών – ταξί, μάγειροι κ.α.), σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα, η ακτινοβολία ή επαγγέλματα που σχετίζονται με χημικά προιόντα ενδέχεται να επηρρεάζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Νοσήματα της παιδικής ηλικίας, η ατελής κάθοδος των όρχεων, χειρουργικές επεμβάσεις (αποκατάσταση κήλης) ή τραύμα στο όσχεο μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ή ατροφία των όρχεων.

Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι επηρρεάζει σημαντικά την ποιότητα του σπέρματος. Το σπέρμα των καπνιστών παρουσιάζει σημαντική αύξηση των ανώμαλων μορφών των σπερματοζωαρίων σε σχέση με τους μη καπνίζοντες. Οι χρήστες μαριχουάνας παρουσιάζουν ελάττωση του μεγέθους των όρχεων, εκφυλιστικές αλλοιώσεις στην σπερματογένεση και ανώμαλη μορφολογία του σπέρματος (τερατοσπερμία)

Επίσης, η χρήση διαφόρων φαρμάκων και ναρκωτικών (κοκκαïνη) που επηρρεάζουν το νευρικό σύστημα μπορεί να καταστείλουν την σπερματογένεση.

Διαγνωστικές εξετάσεις

Το σπερμοδιάγραμμα (μικροσκοπική ανάλυση του σπέρματος) με κύρια αναφορά στον αριθμό την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων, αποτελεί την βάση για την αξιολόγηση της ανδρικής υπογονιμότητας.

Για την διαπίστωση του προβλήματος απαιτούνται 2-3 εξετάσεις σε περίοδο 4-6 μηνών και, εφόσον το πρόβλημα εμμένει για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, συνιστώνται περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις αίματος όπως FSH, LH, Προλακτίνη, και Τεστοστερόνη.

andriki-ypogonimotita

 

Τα άτομα που παρουσιάζουν ανωμαλία κατά την εξέταση του σπέρματος εντάσσονται σε δύο κατηγορίες:

  • Ατομα που παρουσιάζουν αζωοσπερμία (παντελή έλλειψη σπέρματος).
  • Ατομα που παρουσιάζουν ολιγοασθενοσπερμία (χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων, μειωμένη κινητικότητα, αύξηση του αριθμού των ανώμαλων μορφών, αλλαγή του όγκου και παρουσία αντισπερμικών αντισωμάτων).Σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας πρέπει να διευκρινίζεται εάν είναι αποφρακτικής ή μη αποφρακτικής αιτιολογίας. Περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις και η βιοψία των όρχεων συμβάλλουν στην διάγνωση και ενδεχομένως να προκύψει ένδειξη για χειρουργική αποκατάσταση σε περιπτώσεις αζωοσπερμίας αποφρακτικής αιτιολογίας.

Το 37% των ασθενών με ανώμαλο σπερμοδιάγραμμα παρουσιάζει πρόβλημα κιρσοκήλης. Η κιρσοκήλη ελέγχεται αρχικά με ψηλάφηση και με υπερηχογράφημα των όρχεων, η δε χειρουργική αντιμετώπισή της μπορεί να οδηγήσει σε ποσοστά εγκυμοσύνης 40-50%.

Σε περίπτωση ολιγοσπερμίας η φαρμακευτική θεραπεία για διάστημα 3 μηνών μπορεί να βοηθήσει, ενώ επίσης η ενδομητρική σπερματέγχυση σε πολλές περιπτώσεις έχει εμφανίσει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Σε καταστάσεις βαρειάς ολιγοσπερμίας ή εκεί που άλλες θεραπείες αποτυγχάνουν η εξωσωματική γονιμοποίηση, ως μέθοδος αντιμετώπισης της ανδρικής υπογονιμότητας, προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι με τις πρόσφατες εξελίξεις της επιστήμης στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση μετά από ενδυνάμωση του σπέρματος in vitro, και τεχνικές ICSI, MESA και TESE) γίνεται εφικτή η αντιμετώπιση της οφειλόμενης στον ανδρικό παράγοντα υπογονιμότητας σε πολύ μεγάλο ποσοστό.