Γυναικεία Υπογονιμότητα

Σαλπιγγικός Παράγων

Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό 30% των προβλημάτων γονιμότητας στις γυναίκες οφείλεται σε προβλήματα που σχετίζονται με την ανατομία και λειτουργία των σαλπίγγων. Υψηλού κινδύνου παράγοντες είναι προηγηθείσα εξωμήτριος κύηση, ρήξη σκωληκοειδούς αποφύσεως, ιστορικό σαλπιγγίτιδος ή προηγηθεισών χειρουργικών επεμβάσεων καθώς και ιστορικό  ενδομητρίωσης.

Ο έλεγχος της διαβατότητας των σαλπίγγων είναι σπουδαίας σημασίας και επιτυγχάνεται με τις παρακάτω εξετάσεις:

Υστεροσαλπιγγογραφία

Η υστεροσαλπιγγογραφία (ακτινολογική μέθοδος απεικόνισης των σαλπίγγων) είναι η συνηθέστερη και πλέον διαδεδομένη μέθοδος ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων, η οποία έχει επιπρόσθετα το πλεονέκτημα του ελέγχου της μητριαίας κοιλότητας (συμφύσεις εντός της μήτρας, πολύποδες, ινομυώματα ή ανατομικές ανωμαλίες ελέγχονται με την εξέταση αυτή). Μειονέκτημα της μεθόδου αυτής αποτελεί η μειωμένη δυνατότητα ελέγχου των συμφύσεων των σαλπίγγων και των ωοθηκών καθώς και ο κίνδυνος μολύνσεως.

Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία (HYFOSY)

Η Υπερηχογραφική Σαλπιγγογραφία, αποτελεί την πλέον σύγχρονη τεχνική ελέγχου της διαβατότητας των σαλπίγγων, χρησιμοποιώντας σκιαγραφικό αφρού (HYFOSY) το οποίο εντοπίζεται εύκολα κατά τη διάρκεια του ενδοκολπικού υπερήχου.

Λαπαροσκόπηση

Η πλήρης αξιολόγηση των σαλπίγγων και γενικά της πυέλου επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης. Η λαπαροσκόπηση (διαγνωστική ή χειρουργική) διενεργείται υπό γενική αναισθησία με τη βοήθεια λεπτού τηλεσκοπίου που εισάγεται στον κοιλιακό χώρο από την πτυχή του ομφαλού. Με την τεχνική αυτή έχουμε απευθείας οπτική εικόνα των έσω γεννητικών οργάνων, γίνεται λεπτομερής επισκόπηση και διάγνωση των παθολογικών αιτίων της υπογονιμότητας και συγχρόνως με την ίδια επέμβαση χειρουργική θεραπεία αυτών.

Η λαπαροσκόπηση είναι χειρουργική επέμβαση με ταχεία ανάρρωση, παραμονή ολίγων ωρών σε νοσοκομείο και γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένους χειρουργούς.

Σε ασθενείς με σαλπιγγική βλάβη, πριν την επιλογή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης σαν λύση στην υπογονιμότητα σαλπιγγικής αιτιολογίας, η σύγχρονη χειρουργική λαπαροσκόπηση προσφέρει, σε πολλές περιπτώσεις, λύσεις με ιδιαίτερα ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Η αποκατάσταση της βλάβης γίνεται μέσω της Αναπαραγωγικής Χειρουργικής, με μικροχειρουργική λαπαροσκόπηση ή πιο πρόσφατα με Ρομποτική Χειρουργική. Τα ποσοστά επιτυχίας κυμαίνονται από 10% ως 90%, ανάλογα με τη βαρύτητα της βλάβης και την εξειδίκευση του χειρουργού. Σε περίπτωση επιτυχίας η γυναίκα θα μένει έγκυος φυσιολογικά χωρίς να χρειαστεί περαιτέρω θεραπεία.

Ακόμα και σε περιπτώσεις προχωρημένης βλάβης σαλπίγγων (υδροσάλπιγγα) όπου η αποκατάσταση δεν έχει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας, προτού προβούμε στην εξωσωματική γονιμοποίηση, πάλι θα πρέπει η γυναίκα να υποβληθεί σε λαπαροσκόπηση ώστε να γίνει η αφαίρεση της υδροσάλπιγγας (σαλπιγγεκτομή). Έγκυρες μελέτες έχουν δείξει ότι η ύπαρξη υδροσάλπιγγας μειώνει σημαντικά τα ποσοστά της εξωσωματικής γονιμοποίησης και την επίτευξη εγκυμοσύνης.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία και το μήνυμά σας. Η ομάδα των ιατρών μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Ρωτήστε μας!

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;