Εξειδικευμένες Τεχνικές

Δωρεά Ωαρίων

Η δωρεά ξένων ωαρίων άρχισε να εφαρμόζεται μετά την επιτυχή εφαρμογή της Εξωσωματικής Γονιμοποίησης την δεκαετία του 1980.
Το 1984 στην Αυστραλία ο βιολόγος Alan Trounson με τους συνεργάτες του ανακοίνωσαν την πρώτη επιτυχή μεταφορά γονιμοποιημένου ωαρίου δότριας σε γυναίκα με μη φυσιολογική ωοθηκική λειτουργία.

H πρώτη επιτυχής εγκυμοσύνη στην Ελλάδα με δανεικά ωάρια σε γυναίκα η οποία ευρίσκετο σε εμμηνόπαυση επετεύχθη από το Κέντρο μας το 1989. Σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό Fertility & Sterility (Fertil. Steril. Vol 54, no 6, Dec 1990) καθώς και Human Reproduction (vol 8 No 3, pp 488-491, 1993).

Στη συνέχεια η μέθοδος έγινε σταδιακά αποδεκτή και η εφαρμογή της επεκτάθηκε και σε περιπτώσεις ασθενών με:

  • Εμμηνόπαυση αυτόματη ή μετεγχειρητική (χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών)
  • Αγενεσία ωοθηκών
  • Πρόωρη εμμηνόπαυση
  • Κίνδυνος μεταβίβασης γενετικών νοσημάτων
  • Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες Εξωσωματικής Γονιμοποίησης λόγω κακής ποιότητος ωαρίων

Η μεγαλύτερη ζήτηση ξένων ωαρίων σήμερα αφορά γυναίκες ηλικίας άνω των 43 ετών, με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Τα δανεικά ωάρια προέρχονται από υγιείς δότριες μικρής ηλικίας που υποβάλλονται σε θεραπεία για Εξωσωματική Γονιμοποίηση. Τα ωάρια αυτά γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συζύγου και τοποθετούνται στην κατάλληλα προετοιμασμένη – με φαρμακευτική αγωγή – μήτρα της γυναίκας.

Οι δότριες, μετά από εκτενές ιατρικό ιστορικό υποβάλλονται σε ψυχολογικό προφίλ καθώς και σε όλες τις απαραίτητες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις: Ηπατίτιδα B/C, ΗΙV – I/II , σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες, ορμονολογικό έλεγχο, γονιδιακό έλεγχο για Στίγμα Μεσογειακής Αναιμίας , Κυστική Ίνωση, Μυϊκή Δυστροφία κ.α.

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;

Συμπληρώστε τη φόρμα επικοινωνίας με τα στοιχεία και το μήνυμά σας. Η ομάδα των ιατρών μας θα σας απαντήσει το συντομότερο δυνατό.

Ρωτήστε μας!

Πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;